Byarna omkring ängelholm

Hjärnarp

Hjärnarp ligger vackert i den norra delen av kommunen precis vid foten av den mäktiga Hallandsåsen. Med E6:an alldeles nära är det aldrig långt vare sig norrut eller söderut. För den
naturintresserade bjuder det dramatiska landskapet kring Hjärnarp på en mängd spännande stigar och utflyktsmål. Öster om byn finns sjöarna Västersjön och Rössjön, som får sitt vatten från Hallandsås mossar och myrar. Norr om sjöarna ligger strövområdet Djurholmen, ett populärt utflyktsmål som förr i tiden låg precis där gränsen mellan Sverige och Danmark gick. Förutom mytomspunna historier om snapphanar och knektar, finner man här en väldig mosse, en ravin, små vattenfall och givetvis massor av skog.

Västersjön är en alldeles utmärkt plats för fiske och bjuder bl.a. på abborre, gädda och gös till den som har fiskelyckan med sig. Sjön används sommartid som badplats. Rössjön är däremot ett fågelskyddsområde dit fiskgjuse kommer för att häcka.

Hjärnarp, med sina 1000 invånare, är ett samhälle som har rötter långt tillbaka i tiden – ända till stenåldern. Namnet tror man antingen syftar på ett mansnamn eller på att Hjärnarp ligger vid en höjd.

Läs mer om Hjärnarp här

 

 

Magnarp och Vejbystrand

Magnarp och Vejbystrand är två små orter längs kusten norr om Ängelholm. Tillsammans har de en befolkningsmängd på cirka 2600 personer. Orterna var från början små fiskelägen, som till stor del försörjde sig på fiske och jordbruk. Idag är Magnarp och Vejbystrand kända för att ha några av de bästa sandstränderna i kommunen. Sommartid blomstrar de pittoreska byarna och antalet badsugna besökare stiger drastiskt. Förutom sandstrand finns även skolor, småbåtshamnar, Magnarps hed och ett vandrarhem i närheten.

Magnarp ligger precis vid stranden där Skåneleden passerar, vilket gör Magnarp till ett perfekt stopp för trötta fötter. Utforska blommor kan man göra vid natursköna Magnarps hed, som till största delen består av låg vegetation av vresros och enesnår. För den som ej vill guppa på havets våg finns friluftsbadet i Vejbystrand, med bassänger anpassade för både liten och stor.

I Vejbystrand fanns förr i tiden Kronprinsessan Victorias kustsanatorium, KVS, som från början var en vårdinrättning för tuberkulossjuka barn. Kustsanatoriet öppnade år
1903 och hade under 1900-talet en stor betydelse för utvecklingen av Vejbystrand. Under många decennier var det byns största arbetsplats. Idag finns historien om sanatoriet och bygden dokumenterad på KVS-museet, som finns inrymt i en av de gamla byggnaderna.

Läs mer om Magnarp här

Läs mer om Vejbystrand här   

 

Ryggåsstugan-Munka-Ljungby-RAO

Munka-Ljungby

Munka-Ljungby, som är den största orten i kommunen näst efter Ängelholm, ligger öster om Ängelholms tätort. Här bor cirka 3000 invånare. Orten har ett aktivt föreningsliv, många industrier, en kyrka och ett mindre antal butiker. Väg 13 går igenom den södra delen av samhället och förbinder byn med Ängelholm och Klippan. Bara ett stenkast från Munka-Ljungby finns det inte mindre än två golfbanor; Ängelholms Golfklubb och Furutorps Golf.

Munka folkhögskola, som ligger nära centrum i ett vackert parkområde, har anor från år 1913. Idag bedrivs här utbildningar inom hälsa, natur och kultur. För den temperaturkänslige badaren är Toftabadet året runt ett bra alternativ med sin konstanta vattentemperatur på 28 grader. Inomhusbadet ligger i den västra delen av byn.

Munka-Ljungby är även platsen där man hittar Laxtrappan med sitt vattenfall och strövområdet Munka Möllestig. Munka Möllestig är ett projekt som kommit till genom ett samarbete mellan Munka Ljungby-Tåssjö Hembygdsförening, Ängelholms Naturskyddsförening och Ängelholms kommun. Längs leden finns informationstavlor där man kan lära sig mer om djur- och växtlivet i området.

 

 

Strövelstorp

Strövelstorp är den ort som ligger längst söder ut i Ängelholms kommun, cirka en mil från Ängelholm. Idag bor här 1100 personer, och Strövelstorp växer eftersom det ständigt byggs nya bostäder på orten. Närheten till både Helsingborg och Ängelholm är påtaglig, med bra bussförbindelser. Det finns även flera idrottsföreningar inom bland annat pingis, innebandy och fotboll.

Samhället är känt för att vara uppväxtort till Sveriges första kvinnliga fallskärmshoppare, Elsa Andersson, som föddes i Strövelstorp 1897.
Elsa Andersson blev den första kvinnan att ta svenskt flygcertifikat. Från Strövelstorp kan man vandra den vackra Örjabäcksleden, som tillsammans med Vegeåleden förenar Strövelstorp och Ausås med Skälderviken.

Läs mer om Strövelstorp här